Kategóriák
Egészségügy

Eltűnt a remdesivirt kritizáló jelentés a WHO oldaláról

A WHO eltávolította azt az állítólag véletlenül felkerült jelentést, mely szerint a remdesivir nem hatékony a COVID-19 járvány kezelésére. A dokumentumot először a STAT News orvosi hírekkel foglalkozó portál vette észre és szemlézte, mely szerint a 237 páciensből, akik közül kétharmad remdesivirt, egyharmad pedig placebót kapott, a halálozási arány hasonló (remdesivir: 13,9%, placebo: 12,8%) volt.

A remdesivirt gyártó Gilead Sciences (GILD) részvényei a bejelentés hatására tegnapelőtt 83-ról 75 dollárra estek vissza, majd tegnap már lassan, de korrigáltak.

A Gilead Sciences Twitter bejegyzésben reagált a történtekre. Kiemelték, hogy a Kínában készült kutatás idő előtt felfüggesztésre került az alacsony részvétel miatt, illetve hogy az nem alkalamas statisztikailag szignifikáns konklúzió levonására. Továbbá hangsúlyozták azt is, hogy gyógyszerük elsősorban a betegség korai fázisában lehet hatékony.

Ahogy korábban írtuk, több párhuzamos kísérlet zajlik a remdesivir hatásainak felmérésére, és amennyiben sikeresek a vakcina tesztjei, jó eséllyel ez lehet a világon elsőként piaci forgalomba kerülő koronavírus ellen is hatásos gyógyszer.

(trendline.blog)