Kategóriák
Egészségügy

Mi ez a rali a Modernánál?

A Moderna Inc. (MRNA) részvényei a sikeresnek tűnő klinikai tesztek hatására az egekig meneteltek, majd óriásit zakóztak a hét elején. Összefoglalónkban segítünk megérteni, mi történt a gyógyszerkutató cég háza táján.

A mai napon több mint száz olyan biotech cég létezik, aki az új típusú koronavírus ellenszerét kutatja. Ezek közül nem mindegyik egyformán ígéretes vagy életképes. A világ összes nagy gyógyszergyártója beszállt a kutatásba különböző formákban, mint például a Novartis, vagy a Pfizer. A piaci hangulat ezen óriások mellé rendelte a Modernát, ami óriási elvárásokat támaszt a céggel szemben.

A Moderna sikere az mRNA-1273-as RNS-vakcinán áll vagy bukik. Amennyiben további klinikai tesztek igazolják a hatékonyságát, a szervezet az oltóanyag hatására olyan antitesteket lehet képes termelni, melyek célzottan a SARS-CoV2 ellen hatásosak.

A héten viszont történt egy kisebb bökkenő. Legutóbbi Moderna cikkünk megjelenése után egy nappal a STAT News hírportál lehozta, hogy mégsem lehet annyira örülni a pozitív híreknek, hiszen pár ember nem számít reprezentatív mintának. Ez még minimálisan hatott az árfolyamra, a piaci hangulat megmaradt.

Aznap többen furcsállni kezdték, hogy a vizsgált 45-ből miért pont 8 páciens adatait tették közzé, akik történetesen 100%-os arányban termeltek antitesteket.

Másnap a cég bejelentette, hogy a 1,34 milliárd amerikai dollár értékben részvényeket bocsát ki, amit részvényenként $76 dollárra áraznak be.

Ezzel el is érték, hogy az árfolyam fél nap alatt pontosan 76 dollárra álljon be.

Majd megtörtént, amire senki sem számított. A cég tulajdonosai nagy mértékben (összesen a mai napig 26 millió dollár) kezdték eladogatni a részvényeiket az árfolyamcsúcs közelében. Hivatkozási alapként az amerikai tőzsdefelügyelet 10b5-1-es szabálya szolgált, miszerint ők megállapodtak pontosan egy éve, hogy egy év múlva opciós joguk lesz eladni anélkül, hogy ez bennfentes kereskedelemnek minősülne.

Arra a sugallatra hogy a cég nagyrészvényesei nagyobb összegeket vesznek ki, a piac pánikszerűen reagált, csupán ennyi kellett hogy a 90 dolláros hegyről az 50 dolláros szakadékba lökje a Modernát.

Az persze továbbra is kérdés, hogy ugyan az eladás időpontjában jóval a koronavírus-járvány előtt megállapodtak, a klinikai tesztek eredményeinek nyilvánosságra hozásának időpontja pont egybeesett a részvényeladással, és ez mennyire számít törvényesnek vagy a piac manipulálásának.

Az Moderna 50 dolláros szintje egyelőre egy viszonylag stabil támasznak tűnik, de körültekintésre és óvatosságra intünk mindenkit aki ilyen viharos időkben tervez vele kereskedni.

(trendline.blog)