Kategóriák
Egészségügy

Szárnyal a Moderna, ígéretesnek tűnik a koronavírus elleni vakcinájuk

A Moderna Inc., (MRNA) a mai tőzsdenyitáskor +36%-os árfolyam-emelkedést produkált, és magával húzta a többi piacot is. A vállalat bejelentette, hogy a klinikai tesztelés során az mrna-1273 névre hallgató RNS oltóanyaguk a páciensek mindegyikében sikeresen idézte elő antitestek termelését, melyek a szervezet tanult immunválaszáért felelősek az új típusú koronavírus ellen.

A vakcina legelőbb 2021-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba, ami a többi gyógyszergyártó ígéreteivel összehasonlítva sem tűnik egy távoli dátumnak.

A Modernát azért is érdemes figyelni, mert számos koronavírus-gyógyszert kísérletező konkurensével ellentétben ők célzott megoldást nyújtanak, és nem más célból fejlesztett gyógyszereket próbálnak ráhúzni a jelenlegi járványra. A bejelentés hatására az eredetileg malária ellen kifejlesztett remdesivirt gyártó Gilead Sciences részvényei például közel 2% mínuszban találták magukat.

A bejelentés az egész amerikai gazdaságra kihatással volt, a legismertebb amerikai tőzsdeindexnek számító S&P 500 3.3%-ot emelkedett.

(trendline.blog)